Esti aici
Acasa => Internet => Serviciu VPN folosit în atacuri cu ransomware, închis de FBI și autoritățile europene

Serviciu VPN folosit în atacuri cu ransomware, închis de FBI și autoritățile europene

Cunoscut sub denumirea Safe-Inet, serviciul de tip VPN oferea protecție grupurilor de hackeri care desfășurau atacuri cu ransomware și scheme de tip phishing, ascunzându-le identitatea reală în schimbul un tarif „premium”.
Activ de peste 10 ani, serviciul VPN era un instrument la îndemână pentru ascunderea originii atacurilor cu ransomware, sustragerea datelor cardurilor de credit folosind versiuni contrafăcute ale unor site-uri populare (ex. magazine online, instituții bancare), deturnarea conturilor de utilizator, etc.
În urma operațiunii derulate de agențiile FBI și Europol au fost confiscate trei domenii de site-uri web, precum și servere din Germania, SUA și alte trei țări.

”Acest serviciu VPN a fost vândut grupurilor infracționale la un preț ridicat, promovat ca unul dintre cele mai bune instrumente pentru blocarea tentativelor de interceptare din partea forțelor de ordine, oferind până la 5 straturi de conexiuni VPN anonime”, precizează Europol.
Agențiile nu au anunțat arestări sau acuzații împotriva furnizorului VPN sau a oricăruia dintre clienții săi. Cu toate acestea, eliminarea serviciului VPN face probabil mai dificilă continuarea operațiunilor pentru infractorii care l-au folosit, cel puțin deocamdată.
Experții în securitate cibernetică spun că această abordare aduce beneficii chiar dacă făptașii nu pot fi găsiți, sau nu pot fi aduse acuzații solide împotriva lor. De exemplu, Microsoft a confiscat în decembrie un domeniu web utilizat în operațiunile de hacking SolarWinds, reușind astfel să stopeze o campanie masivă de malware. Pentru a face față înșelătoriilor îndreptate împotriva utilizatorilor săi, Facebook a dat în judecată una dintre autorități DNS, acuzând complicitate cu infractorii prin acordarea unor nume de domenii care sugerează afilierea cu Facebook.
Articolul Serviciu VPN folosit în atacuri cu ransomware, închis de FBI și autoritățile europene apare prima dată în Go4IT.

Powered by WPeMatico

Articole similare

Sus
%d blogeri au apreciat: