Esti aici
Acasa => Monden => Sculptorul Toader Bârsan a murit la 78 de ani. Artistul a apărut recent în emisiunea lui Nea Mărin

Sculptorul Toader Bârsan a murit la 78 de ani. Artistul a apărut recent în emisiunea lui Nea Mărin

Sculptorul Toader Bârsan a murit la 78 de ani. A fost unul dintre cei mai renumiți meșteri populari cioplitori în lemn din România și ambasador al turismului maramureşean. Artistul a apărut recent în cadrul emisiunii găzduite de Nea Mărin, de la Antena 1, „Poftiți pe la noi: Poftiți prin țară”. Acum, maestrul este plâns de sute de oameni din întreaga țară.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!

Sculptorul Toader Bârsan a murit la 78 de ani. Artistul a trecut la cele veșnice marți, pe data de 4 ianuarie 2022. Anunțul cutremurător al morții sale a fost făcut public de către Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului. Într-o postare pe Facebook, el este numit sculptorul porților cerului Maramureșului”.

Anul 2022 a început cu o veste cutremurătoare pentru România. Toader Bârsan, unul dintre cei mai apreciați meșteri populari cioplitori în lemn și ambasador al turismului maramureșean, s-a stins din viață. A fost cunoscut mai ales în Bârsana, iar de-a lungul vieții, din mâinile lui au ieșit numeroase creații unice, apreciate la rang înalt.

Citește și: Oana Zăvoranu, amenințată cu cuțitul în vacanță:„Sunt la poliţie. Îi fac plângere penală”

Citește și: Antonia, mesaj după ce a fost inclusă în topul celor mai frumoase femei din lume:„Îmi era rușine mie să…”

Citește și: Andreea Tonciu, în lacrimi înainte de plecarea la Survivor România.Ce anunț a făcut

Citește și: Leonard Doroftei a petrecut românește, de Revelion, în Canada:„Mi-a fost așa de rău, încât acum aș da gata o oală cu sarmale”

Sculptorul Toader Bârsan a murit la 78 de ani

Toader Bârsan a apărut recent și pe micile ecrane, la Antena 1. În ediția de săptămâna trecută, el a fost unul dintre invitații de seamă în emisiunea lui Nea Măin, intitulată „Poftiți pe la noi: Poftiți prin țară”. Acesta le-a fost de ajutor vedetelor, împărtășindu-le câteva dintre experiențele sale.

În urmă cu scurt timp, Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului a anunțat într-un mesaj, pe Facebook, decesul artistului. A fost numit simbolic „ sculptorul porţilor cerului Maramureşului”, în semn de apreciere pentru munca lui de-o viață. Acesta a construit poarta de intrare lângă mormântul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian, la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia.

„Domnul Toader Bârsan, sculptorul „porţilor cerului Maramureşului”, a trecut la cele veşnice. Cu multă întristare sufletească, vă aducem la cunoştinţă faptul că domnul Toader Bârsan, meşterul popular cioplitor în lemn din localitatea Bârsana şi ambasador al turismului maramureşean, a trecut la Domnul, astăzi, marţi, 04 ianuarie, la vârsta de 78 de ani.

(…) Amintim faptul că domnul Toader Bârsan a construit la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, poarta de intrare lângă mormântul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian (în anul 1988) precum şi troiţa din faţa cimitirului lăcaşului monahal”, se arată în mesajul de pe rețelele de socializare.

Artistul a apărut recent în emisiunea lui Nea Mărin

Totodată, se amintește că Toader Bârsan are o operă și la Muzeul Smithsonian din Washington, făcând astfel Maramureșul cunoscut și peste hotare.

„Toader Bârsan este meşterul care a făcut cunoscut numele Maramureşului până la Muzeul Smithsonian din Washington, pentru care a sculptat acolo o poartă maramureşeană. Prin această poartă a trecut însuşi Bill Clinton, preşedintele Statelor Unite ale Americii, din vremea respectivă.

În semn de recunoştinţă pentru promovarea culturii şi a meşteşugurilor maramureşene, meşterul a primit în urmă cu câţiva ani, de la Consiliul Judeţean Maramureş, titlul onorific de „Ambasador al Turismului Maramureşean”. (…) Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească cu drepții întru Împărăția Sa! Veșnica lui pomenire din neam în neam!”, scrie în mesajul de pe Facebook.

Mesaje sfâșietoare după moartea lui Toader Bârsan

Și Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Maramureş, cât și Muzeul Maramureşului și-au exprimat public condoleanțele. După moartea lui Toader Bârsan, Maramureșul este acum mai sărac.

„De azi, Maramureşul este mai sărac! Creatorul popular Toader Bârsan, celebrul meşter în lemn, a plecat spre Ceruri să sculpteze porţile Raiului. Dumnezeu să-l odihnească şi să-l aibă în paza Sa, iar noi să-i păstrăm, vie şi neştearsă, amintirea. Condoleanţe familiei!“, au scris reprezentanții Muzeului Maramureşului în mediul online.

Sursă foto: Captură ecran, Facebook

 

Powered by WPeMatico

Articole similare

Sus
%d blogeri au apreciat: