Esti aici
Acasa => Monden => Românii reținuți pe aeroportul Cancun din Mexic au fost eliberaţi. Motivul pentru care 5 dintre ei au fost trimiși în România

Românii reținuți pe aeroportul Cancun din Mexic au fost eliberaţi. Motivul pentru care 5 dintre ei au fost trimiși în România

Cei 104 de români reținuţi câteva zile, fără explicaţii, pe aeroportul Cancun din Mexic, acolo unde au dormit pe saltele întinse pe jos, au fost eliberați. Unii dintre cei au decis să rămână în Mexic, să-și petreacă vacanța, alții se vor întoarce în România.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!

Ministrul mexican al Afacerilor externe a transmis omologului român regrete, în urma incidentului în care mai mulţi români au fost reţinuţi pe Aeroportul Cancun din Mexic.

„Ca rezultat al convorbirii telefonice din seara zilei de 3 februarie a.c. a ministrului Afacerilor externe Bogdan Aurescu cu omologul său mexican, autoritățile mexicane au remediat, în regim de urgență, situația cetățenilor români blocați pe aeroportul internațional din Cancun. 

De asemenea, ministrul mexican al Afacerilor externe a transmis omologului român, în numele Guvernului țării sale, regrete pentru impactul negativ produs de acțiunile autorităților mexicane. 

Astfel, tuturor cetățenilor români blocați în aeroport li s-a permis accesul pe teritoriul Statelor Unite Mexicane, cu excepția a 5 cetățeni români, pentru care a fost dispusă măsura nepermiterii intrării, din cauza existenței unei alerte de securitate individuale, aceștia urmând a se întoarce în țară în cursul acestei zile.

Toți cetățenii români au fost reevaluați în mod individual cu privire la condițiile de intrare pe teritoriul mexican. 

Însărcinatul cu afaceri ad interim din cadrul Ambasadei României în Statele Unite Mexicane s-a aflat în aeroport pe durata derulării procedurilor și a acordat asistență cetățenilor români care au avut nevoie de informații, sprijin pentru asigurarea traducerii și îndrumare pentru completarea formularelor. Acesta a fost asistat și de consulul onorific al României la Cancun.

De asemenea, ca urmare a demersurilor efectuate mai ales cu prilejul discuției telefonice a ministrului Aurescu cu omologul mexican, când partea română a subliniat că alertele de securitate cu caracter general vizând persoanele de cetățenie română sunt inadmisibile, autoritățile mexicane au confirmat faptul că eventualele alerte de securitate care pot afecta dreptul cetățenilor străini de intrare pe teritoriul mexican trebuie să fie întotdeauna cu caracter individual, iar eventuale decizii de nepermitere a accesului pe teritoriul mexican trebuie fundamentate pe evaluări individuale, de la caz la caz, și nediscriminatorii. 

Partea română și cea mexicană vor păstra în perioada următoare un contact apropiat pentru prevenirea unor probleme similare.

Însărcinatul cu afaceri ad interim al Ambasadei României din Mexic va rămâne în Cancun în următoarele zile pentru a se asigura că cetățenii români care nu au primit acord de intrare vor părăsi teritoriul mexican și pentru a rămâne în contact cu autoritățile locale.

MAE: Precauție cu privire la decizia de a călători în scop turistic în această perioadă

De asemenea, MAE reiterează recomandarea adresată cetățenilor români să manifeste precauție cu privire la decizia de a călători în scop turistic în această perioadă, mai ales în cazul destinațiilor care sunt afectate de pandemia de COVID-19. 

MAE reamintește, în context, că zonele Ciudad de Mexico și Cancun sunt clasificate ca zone cu risc epidemiologic ridicat în contextul pandemiei de COVID-19 (Ciudad de Mexico este considerată zonă roșie, iar Cancun, zonă portocalie).

Ministerul Afacerilor Externe amintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ciudad de Mexico: 00 52 55 5280 0447 și 00 52 55 5280 1869, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice la Ciudad de Mexico: 00 52 55 38 833 072″, se arată în comunicatul MAE, citat de Antena 3.

„Am fost eliberați de autorităţile mexicane!”

Am fost eliberați de autorităţile mexicane şi aveam două opțiuni: una era de a rămâne în continuare în arest ca să fim deportaţi să plecăm spre România, minim 24 de ore trebuia să așteptăm o aeronavă.

Am ales să rămânem în Mexic, am venit la hotel. Ce vreau e un duş și să dorm într-un pat. A fost o experienţă umilitoare, dar am trecut peste și situația s-a rezolvat”, a spus Gabriel Horţ, unul dintre românii reținuți în Mexic.

„Astăzi am fost eliberați, după o decizie a unei instanțe locale (din ce am înțeles de la românii stabiliți în Cancun), dar și la presiunile și negocierile duse de autoritățile române prin MAE și cu sprijinul domnului consul Ionuț Vâlcu.

Însă cel mai mare impact în acestă situație „ciudată”, ați fost voi și pentru asta vă mulțumesc din suflet, atât eu cât și sutele de români care au trecut prin această experiență traumatizantă”, mai spune Gabriel Horţ, într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.

Citește și:

Mărturiile șocante ale turiștilor români sechestrați în Mexic: „Nu avem acces la telefoane, paşapoarte şi carduri”

Când este Miercurea Cenușii 2021 și când începe postul Paștelui Catolic

Rezultatul necropsiei bebelușului mort din Suceava: avea lichid în plămâni. Ce acuzații i se aduc preotului

Ministrul Bogan Aurescu: „A fost o alertă colectivă de securitate”

„Am avut o discuţie telefonică cu omologul mexican, în care i-am semnalat caracterul profund incorect al tratamentului la care au fost supuşi cetăţenii români pe aeroport şi care doreau să intre pe teritoriul mexican. I-am arătat că aceste decizii de interzicere a accesului nu au fost fundamentate, nu au fost explicate şi nici comunicate fiecărui cetăţean român implicat şi nici autorităţilor române, care au cerut explicaţii şi am cerut să se clarifice motivele concrete şi să se rezolve situţia. Ceea ce s-a şi întâmplat, în timpul nopţii.

Cu excepţia a cinci cetăţeni români pentru care existau alerte individuale, celorlalţi li s-a permis accesul pe teritoriul Statelor Unite Mexicane. De asemenea, autorităţile mexicane au informat că, de acum înainte, orice alertă de securitate care poate afecta drepturile cetăţenilor români de a intra pe teritoriul mexican trebuie să fie individuală.

A existat, se pare, o alertă colectivă pentru cetăţeni români. Nu au fost elemente care să fie comunicate în mod clar. Era vorba despre o alertă de securitate migratorie, care a fost înlăturată iar problema a fost rezolvată şi pe viitor.

Astfel de alerte colective, ca şi decizie de returnare şi deturnare, în mod colectiv, nu sunt acceptabile în dreptul internaţional. Autorităţile mexicane şi-au exprimat regretul pentru situaţia creată şi mă bucur că am reuşit să rezolvăm situaţia, mai ales în urma acestei discuţii cu omologul meu.”, a precizat ministrul Afacerilor externe Bogdan Aurescu.

Powered by WPeMatico

Articole similare

Sus
%d blogeri au apreciat: