Esti aici
Acasa => Monden => Pas cu pas. Ce trebuie să faci dacă testul pentru COVID-19 ți-a ieșit pozitiv sau dacă ai simptome și bănuiești că ești infectat

Pas cu pas. Ce trebuie să faci dacă testul pentru COVID-19 ți-a ieșit pozitiv sau dacă ai simptome și bănuiești că ești infectat

Mii de români aleg să se testeze la cerere pentru COVID-19, mai cu seamă că anumite țări permit accesul doar pe baza unui test negativ. Însă, problema apare atunci când rezultatul pe care îl primești este unul pozitiv și nu știi ce urmează să faci în continuare. Mulți oameni se plâng că nu știu care sunt pașii de urmat dacă pe mail primești vestea că ești infectat.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IULIE, GRATIS, AICI!

Uneori se așteaptă mult rezultatul testului, chiar și câteva zile pentru că centrele de testare sunt suprasolicitate. Adevăratele complicații vin însă în momentul în care testul este pozitiv, iar rezultatul acesta vine după multe zile în care ai ieșit în voie din casă, în lipsa simptomelor. Mulți nu știu ce au de făcut și intră în panică.

„În primul rând, trebuie să anunți Direcția de Sănătate Publică, iar pentru asta, suni șj îți suni și medicul de familie. Dacă ești asimptomatic și nu ai comorbidități, adică nu ai tensiune, nu ești obez, nu ai diabet și starea de sănătate este bună, împreună cu DSP, ești direcționat către o unitate medicală ca să ți se facă un set de analize, un bilanț al momentului – adică, se face o radiografie pulmonară, examen de sânge și un consult de boli infecțioase sau pneumologic, depinde unde ești direcționat.

Ulterior, dacă ai condiții de autoizolare la domiciliu, semnezi că ești de acord și că vei respecta autoizolarea și pacienții merg către casele lor. Sunt o serie de reguli pe biletele de externare, iar pacienții sunt îndrumați ca la momentul în care apare orice simptom care ar sugera agravarea afecțiunii sau în caz de stare generală alterată să anunțe medicul de familie. Pot să sune și la ambulanță, să anunțe situația lor și prin centrul operativ se găsește un loc unde să fie internați”, a explicat la Digi24 managerul Institutului Marius Nasta din București, Beatrice Mahler.

DSP nu răspunde la telefon. Ce fac?

Dacă
am intrat în contact cu o persoană despre care aflăm că are coronavirus
și mergem să ne testăm, în așteptarea rezultatelor este important să ne
aducem aminte cam câte zile au trecut de atunci pentru a urmări
eventuala apariție a simptomelor.

„În mod logic, dar din păcate sunt prea puțini angajați la DSP, ar trebui să se întâmple altfel: dacă ar fi ancheta făcută rapid, ar trebui să intru în izolare, așa ar fi corect, nu mă mai deplasez. Așa se întâmpla la început: intru în izolare și dacă am nevoie, vine și mă testează DSP-ul acasă. Din păcate, acum nu se mai poate. Și mai e ceva: în momentul în care un test e pozitiv, el se raportează la DSP, deci n-ar trebui să fie mare intervalul de timp din momentul raportării și până când sună persoana respectivă, să spunem că e de bună-credință și sună. Dar se poate întâmpla să nu răspundă DSP”, o situație care, din păcate, se întâlnește tot mai des, arată dr. Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Balș”.

Iar dacă suni la 112, la 112 o să spună „vorbiți cu DSP-ul”. 

Când sun la 112

La 112 sun în momentul în care sunt simptomatic și am o nevoie medicală urgentă. Altfel, tot DSP trebuie să rezolve. Și atunci, aceste interval poate uneori să fie destul de mare.

O persoană sună, dacă nu rezolvă, în timpul acela se izolează sau nu, subliniază dr. Marinescu un alt aspect problematic. Dacă DSP ar avea testul rapid și ar fi o izolare imediată, pacientul ar sta în izolare, nu s-ar deplasa și totul s-ar face prin DSP. Asta ar fi situația ideală.

Evaluarea trebuie făcută însă la spital. Ar trebui să vină DSP-ul să-l ia, dar nu se poate, din considerente obiective, și atunci pacientul se deplasează el la spital. Dacă DSP-ul nu răspunde, singura variantă pe care o ai, dacă te simți bine, este să vii la spital tu singur, când ai un test pozitiv, a rezumat dr. Marinescu.

Pași de urmat în caz că am constatat că am simptome și bănuiesc că sunt infectat cu COVID-19

Prima
săptămână este cea mai importantă, între ziua a 5-a și a 7-a apar cel
mai frecvent simptomele. Dacă sunt asimptomatic, e altă discuție.

Cum apar primele simptome, în momentul acela mă testez, dacă nu, ar trebui cam în a 8-a zi din momentul contactului.

Acum,
întrebarea e unde fac această testare, că dacă sunt asimptomatic o fac
la cerere – și intervine discuția cum mă programez, la clinicile private
uneori durează destul de mult, sunt clinici care în momentul acesta dau
un rezultat după cinci-șase zile. Este și asta o problemă, mai ales
pentru cei care au nevoie de rezultatul unui test în 72 de ore de la
recoltare, pentru a pleca în vacanță.

Cât de rapid se poate deteriora starea de sănătate a unui bolnav?

„Sunt situații în care un pacient asimptomatic sau ușor asimptomatic evoluează favorabil, dar evoluția poate să fie din ziua a 7-a, a 8-a până în ziua a 10-a, a 11-a cu deteriorare chiar severă. Nu există o unitate de timp în care putem spune că un pacient merge spre o deteriorare severă, nu putem spune că se întâmplă cu certitudine sau că dacă el se află în spital această evoluție va putea fi limitată. Însă cu siguranță, la sfârșitul primei săptămâni, evoluția poate să fie spre severă”, a explicat dr. Beatrice Mahler.

Powered by WPeMatico

Articole similare

Sus
%d blogeri au apreciat: