Esti aici
Acasa => Monden => Obezitatea dublează riscul de deces în cazul infectării cu COVID-19. Medic: „Cei mai mulți pacienți supraponderali ajung la Terapie Intensivă”

Obezitatea dublează riscul de deces în cazul infectării cu COVID-19. Medic: „Cei mai mulți pacienți supraponderali ajung la Terapie Intensivă”

„Puternic și sănătos”, dar suferea de obezitate – am auzit de nenumărate ori despre pacienții care au pierdut lupta cu COVID-19. Obezitatea este o afecțiune subestimată în România, însă studii recente arată ca dublează riscul de deces în cazul contractării Sars-CoV-2.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IULIE, GRATIS, AICI!

Un studiu recent arată că cea mai întâlnită comorbiditate în rândul pacienților COVID-19 este obezitatea, în condițiile în care într-un studiu publicat de Eurostat se arată în 2014, 51,6% din populația de peste 18 ani din UE era supraponderală.

Gândul.ro amintește, în acest sens, cazul medicului Cristian Milicin, din Timișoara, care la 44 de ani a pierdut lupta cu COVID-19. La vremea aceea, colegii lui au făcut o serie de declarații care au ignorat total factorul care a crescut riscul de deces în cazul medicului.

„Astăzi, a decedat domnul Asistent Universitar, Dr. Cristian Milicin, un medic tânăr, de doar 44 de ani, care activa în propria clinică, din cauza COVID-19, infectat în urmă cu mai puţin de 3 săptâmâni. Nu l-am cunoscut personal, dar profesional a fost un medic foarte bun, puternic şi sănătos”, scria managerul SJU Timișoara, Raul Pătrașcu, pe Facebook.

Așadar, pentru managerul de spitalul, Cristian Milicin era „puternic
și sănătos”. Iar directorul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor
Babeș” din Timișoara l-a prezentat drept un om „fără comorbidități”,
deși a recunoscut că medicul suferea de obezitate de gradul II.

„Cristian Milicin a fost un om deosebit, un tânăr de 44 de ani, fără comorbidităţi, n-a fumat în viaţa lui (…) E adevărat că avea obezitate gradul II, dar să fim serioşi, dacă ar muri toţi obezii care ar face COVID, s-ar goli planeta”, a declarat acesta la momentul respectiv.

„Puternic și sănătos”, dar suferea de obezitate

Într-un studiu condus de Universitatea din Carolina de Nord se arată faptul că situația pacienților COVID-19 care suferă de obezitate este cu adevărat dramatică și nu trebuie sub nici o formă subestimată:

– riscul internării în spital din cauza COVID-19 crește cu 113%;
– riscul de internare la ATI ajunge la 74%;
– riscul de deces crește cu 48%.

„Când riscul decesului creşte cu aproape 50%, ăsta e un procent al naibii de mare şi de alarmant! De fapt, tot ce am aflat prin acest studiu e de-a dreptul înfiorător, mult peste aşteptările noastre. Şi nu mă refer doar la riscul decesului! Păi, riscul internării la Terapie Intensivă se dublează în cazul pacienţilor obezi care au COVID-19. Aceste procente m-au şocat”, a declarat profesorul Barry Popkin, potrivit The Guardian.

Prin urmare, medicul Cristian Milicin făcea parte dintr-o categorie de persoane cu risc foarte ridicat de suferi complicații, chiar de risc maxim – riscul decesului creşte cu cât surplusul de kilograme e mai mare, în cazul bărbaţilor sub 60 de ani, subliniază gândul.ro.

Powered by WPeMatico

Articole similare

Sus
%d blogeri au apreciat: