Esti aici
Acasa => Monden => Motivul pentru care testele COVID-19 pot da rezultate false: totul depinde de numărul de zile care au trecut de la infectare

Motivul pentru care testele COVID-19 pot da rezultate false: totul depinde de numărul de zile care au trecut de la infectare

Riscul de a obține un rezultat fals-negativ la testul RT-PCR pentru COVID-19 diferă în funcție de perioada care a trecut de la infectarea persoanei testate și depășește aproape întotdeauna 20%, arată un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Johns Hopkins.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IULIE, GRATIS, AICI!

Un rezultat fals-negativ se obține atunci când, deși persoana testată
este infectată cu coronavirusul SARS-CoV-2, testul nu detectează
prezența virusului.

În prezent, metoda standard folosită pe plan mondial pentru detectarea infecției virale este reacția în lanț în timp real a polimerazei (RT-PCR), care presupune detectarea virusului în probe prelevate din tractul respirator superior al unei persoane, citează 360medical.ro.

Potrivit cercetătorilor, de momentul în care se realizează testarea
depinde acuratețea testului și riscul unui rezultat fals-negativ.

Astfel, studiul arată că probabilitatea unui rezutat fals-negativ este de aproape 100% în cazul în care testul este realizat în cel mult 24 de ore de la infectarea unei persoane și scade apoi până la 67% în ziua a patra după infectare.

Ulterior, rata testelor fals-negative scade sensibil, până la 20% în
ziua a opta după infectare și la 3 zile, în medie, după apariția
primelor simptome.

Ulterior, rata testelor fals-negative urcă din nou, la 21% în ziua a noua după infectare și la 66% în ziua a 21-a.

Studiul, care a analizat mai multe cercetări anterioare privind
performanța testării RT-PCR, aduce noi dovezi care sugerează nevoia de
prudență în interpretarea rezultatelor testelor pentru Covid-19 și
importanța retestării.

Un medic specialist infectat cu COVID-19 în urmă cu o lună și externat cu un test negativ are nevoie de un al doilea test negativ pentru a se întoarce la muncă, însă de 2 săptămâni fiecare test pe care îl face are rezultat pozitiv.

Cazul disperat al unui medic infectat

Un medic specialist
infectat cu COVID-19 în urmă cu o lună și externat cu un test negativ
are nevoie de un al doilea test negativ pentru a se întoarce la muncă,
însă de 2 săptămâni fiecare test pe care îl face are rezultat pozitiv.

Andrei este medic și apare în raportări ca fiind caz pozitiv, deşi a fost tratat în spital şi a scăpat de orice simptom. La externare a plecat cu un test negativ şi nu a primit nicio recomandare: i s-a spus doar că este liber. Nu poate însă să să întoarcă la muncă pentru că până acum nu a reușit să aibă un al doilea test negativ.

Potrivit epidemiologilor, aparatele RT-PCR detectează şi viruşii morţii, iar acesta este motivul pentru care chiar dacă pacienţii sunt trataţi şi scapă de infecţia cu COVID-19, ies pozitivi. Asta deşi nu mai reprezintă niciun pericol.

„Din 3 în 3 zile mă testez de COVID-19 şi toate testele ies pozitive, cu toate că eu nu mai am niciun simptom încă din a zecea zi de internare. Nemaiavând niciun fel de recomandare medicală, îmi continui viaţa normal, mă văd cu prietenii, cu familia, dar eu tot ies pozitiv la teste efectuate.

Am vorbit cu mai mulţi medici care mi-au explicat că pot ieşi pozitiv luni de zile, pentru că aceste aparate nu sunt exacte. Ele depistează şi viruşii morţi ceea ce înseamnă că eu pot să ies pozitiv a la long. Unii pacienţi au fost internaţi pe acest criteriu cu zilele, 60-80 de zile şi au tot ieşit pozitivi. Aparatele nu sunt foarte corecte şi exacte, ele chiar văd şi viruşii morţi şi depistează testele ca fiind pozitiv, nemaiavând niciun simptom sau simptomatologie”, a mărturisit Andrei, citat de antena3.ro.

Din cauza posibilelor erori de testare întregul sistem medical are de suferit

El a mai spus că şi-a făcut şi testul de anticorpi, care a demonstrat că a dobândit anticorpi. „Sper să mă ţină cât mai mult. Eu nu mai sunt un pericol pentru societate din cauza virusului. Cert este că din cauza posibilelor erori de testare întregul sistem medical are de suferit. „Minusurile sunt multe, în special pentru pacienţi şi pentru mine, că nu-mi pot face meseria. Eu am foarte mulţi pacienţi cu boli cronice care mă aşteaptă la spital şi nu sunt văzuţi de nimeni”, a mai declarat Andrei.

Situația bizară a fotbaliștilor de la CFR Cluj

Vineri, 26 de persoane din cadrul clubului ardelean au fost testate pozitiv cu noul coronavirus. CFR Cluj a repetat verificările, iar multe dintre rezultatele venite luni au fost negative.

O greșeală la testare este varianta cea mai plauzibilă, consideră Virgil Musta. Totuși, medicul spune că pot exista mai multe cauze pentru aceste rezultate pozitive transformate imediat în negative.

„Este o situație inedită și interesantă. Mi-e foarte greu să spun exact, pentru că, teoretic, se poate ca testele pozitive sau cele negative să fie fals pozitive sau fals negative din mai multe motive. Poate fi tehnica care s-a folosit sau poate inadecvențe în martorul care s-a luat în considerare când s-au făcut testele. Probabil deficiențe în procedura efectuării testelor. Pot exista și alte cauze pe care aș prefera să nu le comentez.

Am avut și noi o situație în Timișoara, la Spitalul Odobescu,
când s-au născut în aceeași perioadă nouă copii. Aceștia au fost
testați pozitiv la COVID-19. Deoarece se știe că nu se transmite virusul
de la mamă la făt am fost contrariat, am repetat testul și am contestat
că tehnica folosită nu a fost cea corespunzătoare și au ieșit fals
pozitive.

Din punct de vedere medical există
riscul ca testele să nu aibă sensibilitate 100%, dar asta nu se întâmplă
la 10 persoane în același timp. Cel mai probabil a fost o greșeală în
efectuarea testului.

Depinde și de performanța echipamentelor care efectuează investigația de laborator, dar aș prefera să nu intru în subiect, pentru că, după, toată lumea ar găsi o modalitate de a fenta testul”, a declarat Virgil Musta, la Digi Sport Special.

Powered by WPeMatico

Articole similare

Sus
%d blogeri au apreciat: