Esti aici
Acasa => Sanatate => Emil Bîzgă revine pe scena ARCUB alături de Marius Preda

Emil Bîzgă revine pe scena ARCUB alături de Marius Preda

Joi, 1 martie, ora 20:00, ARCUB vă invită să ascultați live muzica Bucureștiului și a Berlinului interbelic, dar și Bach interpretat la trompetă și țambal în dublul concert de mărțișor din seria concertelor de jazz Artist in Residence. Concertul face parte din al doilea sezon Artist in Residence organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB.

Astfel, doi reprezentanți remarcabili ai jazzului, Emil Bîzgă (trompetă) și Marius Preda (țambal, pian, contrabas) prezintă în premieră, la ARCUB, proiectul The Baroque Jazz Duo, un concept unic de spectacol în lumea muzicală românească și o provocare atât pentru publicul de jazz, cât și pentru fanii muzicii clasice. The Baroque Jazz Duo se folosește de trompetă și țambal pentru a purta ascultătorii din lumea lui Bach în sonoritățile World Music și a rămâne apoi într-un univers complet nou, imprevizibil și ireal.

Tot joi, 1 martie, la Sala Mare ARCUB, Oana Chițu Jazz Quartet va susține un concert menit să readucă în prim plan tangouri româneşti din perioada interbelică, într-o combinaţie originală cu elemente de folclor şi jazz: Berlin – București eterna poveste. Inspirându-se din perioada interbelică și din amintirile părinților ei, a înregistrat în 2007 albumul „Bucharest Tango” cu melodii din Micul Paris, album apărut în Berlin la binecunoscutul Label internațional Asphalt Tango, care impresariază printre alții și Fanfara Ciocârlia.

Despre artiști

Născut la Iași, într-o familie de muzicieni, Emil Bîzgă își desăvârșește studiile muzicale începute în București cu un master în trompetă clasică la Malmö University din Suedia și un master în trompetă de jazz la Conservatorul din Hanovra, în Germania. În Statele Unite obține Artist Diploma la Rutgers University, din New Jersey, unde studiază cu Hakan Hardenberger, Wynton Marsalis și William Fielder. Amprenta sa muzicală este o mixtură de sunete contrastante, unică în jazzul modern, ce a ajuns să fie recunoscută la nivel international.

După ce studiază vibrafonul la Conservatorul Regal din Haga, Marius Preda își dezvoltă un mod inedit de a cânta la țambal, devenind astfel primul țambalist din istoria jazzului mondial. După ce maestrului muzicii de film din Franța, Vladimir Cosma îl invită să cânte în turneul său din 2016 – 2017, în Franța și Elveția, acesta declară că „Marius e unul dintre cei mai buni muzicieni cu care am lucrat pe parcursul întregii mele cariere”, iar Arturo Sandoval îl descria „Marius este un dar de la Dumnezeu…”.

Stabilită la Berlin după 1990, Oana Cătălina Chiţu a înființat trupa de ritmuri tradiționale balcanice Romenca alături de acordeonistul sârb Dejan Jovanovic. Artista interpretează tangourile româneşti într-un timbru vocal original, cu influenţe de jazz, swing şi flamenco. Solista a studiat pianul, jazzul şi canto la Berlin, unde s-a  stabilit în anii 1990. Pe scena muzicală internaţională, Oana Cătălina Chiţu impresionează prin vocea inconfundabilă şi prin prezenţa plină de expresivitate.

 

The post Emil Bîzgă revine pe scena ARCUB alături de Marius Preda appeared first on Revista Biz.

Powered by WPeMatico

Articole similare

Sus
%d blogeri au apreciat: