Esti aici
Acasa => Coronavirus COVID-19 => „Bomba cu ceas” a Căii Lactee. Un sistem solar extrem de rar se îndreaptă spre o explozie devastatoare

„Bomba cu ceas” a Căii Lactee. Un sistem solar extrem de rar se îndreaptă spre o explozie devastatoare

Un sistem solar extrem de rar a fost găsit în galaxia noastră, Calea Lactee, dar este condamnat să dispară într-o explozie masivă, relatează CNN.

Sistemul solar, care arată ca o roată cosmică, este situat la 8.000 de ani lumină de Pământ. Dar astfel se sisteme sunt atât de rare, încât astronomii nu se așteptau să găsească unul chiar în galaxia noastră.
Sistemul este unul de tip Wolf-Rayet. Doar unele stele masive evoluează în astfel de sisteme, pe măsură ce se apropie de sfârșitul existenței. Această etapă durează câteva sute de mii de ani – o perioadă foarte scurtă în viața unei stele, spun astronomii.
Doar una din o sută de milioane de stele este suficient de masivă pentru a fi Wolf-Rayet. Și o pereche binară de două astfel de stele este și mai rară. Este chiar particularitatea sistemului descoperit în 2018.
În interiorul acestui sistem sunt două stele masive care orbitează una în jurul celeilalte, precum și o stea însoțitoare legată de ele prin gravitație. Steaua însoțitoare este, de asemenea, probabil o stea Wolf-Rayet care varsă gaze, contribuind la crearea formei complicate a norului de praf.
Cele două stele sunt de aproximativ 10 până la 15 ori mai mari decât soarele nostru și ambele sunt de peste 100.000 de ori mai luminoase. Și, în comparație cu temperatura de la suprafața Soarelui, care este de aproximativ 5.500 grade Celsius, aceste stele ating o căldură blistering de 25.000 grade Fahrenheit – sau mai mult.
Cercetătorii au numit sistemul Apep după zeul egiptean al haosului, care are formă de șarpe. Sistemul solar a fost detaliat pentru prima dată într-un studiu publicat în noiembrie 2018 în revista Nature. Acum, astronomii au aflat mai multe despre acest sistem rar, inclusiv faptul că stelele masive completează o orbită una în jurul celeilalte în aproximativ 125 de ani și la o distanță comparabilă cu dimensiunea sistemului nostru solar.
Cele două stele eliberează cantități uriașe de praf de carbon, care se învârte în jurul vânturilor stelare amețitoare. Din cauza sistemului de orbitare, praful arată ca o coadă întunecată, strălucitoare.
Aceste stele incredibil de strălucitoare și fierbinți sunt frumoase, dar condamnate la dispariție. Următorul pas este de obicei o explozie uriașă, cunscută ca supernova, în urma căreia steaua devine o gaură neagră.
„În afară de imaginea uimitoare, cel mai remarcabil lucru despre acest sistem solar este expansiunea frumoasei sale spirale de praf. Pare să aibă o viață proprie, plutind mult mai lent decât vânturile extreme stelare care ar trebui să-l conducă”, a spus Yinuo Han, autorul principal al studiului, într-un comunicat.
Han este student la Facultatea de Fizică de la Universitatea din Sydney din Australia. El a scris studiul în timp ce era în carantină din cauza pandemiei. Studiul a fost publicat în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society duminică.

Powered by WPeMatico

Articole similare

Sus
%d blogeri au apreciat: