Esti aici
Acasa => Retete => Bavaria – Taramul Specialitatilor

Bavaria – Taramul Specialitatilor

Salutare tuturor! M-am gandit sa incep o serie de articole pe teme culinare, articole din care sa aflati cat mai multe informatii despre culturi gastronomice cat mai diverse. Mi se pare ca, daca suntem mai informati despre gastronomia globala, putem sa intelegem mult mai bine diverse culturi, sa incercam noi gusturi si sa avem experiente cat mai diverse.

Acestea fiind spuse ,incep acest articol, parte a unei serii de articole viitoare, cu Bavaria – Taramul specialitatilor.

 

Bavaria - Taramul Specialitatilor

 

Bavaria este landul federal care se situeaza in partea de sud-est a Germaniei, cu capitala la Munchen. Este cel mai mare stat al Germaniei cuprinzand in granitele sale aproximativ o cincime din suprafata totala a tarii.

Bavaria - Taramul Specialitatilor

Bavaria are o cultura deosebita, iar bavarezii sunt in mod istoric mandri de traditiile, limba, gastronomia, arhitectura, festivalurile precum Oktoberfest si de simbolismul Alpin. Statul bavarez are cea mai mare a 2 a economie dintre statele bavareze raportandu-ne la produsul intern brut ceea ce ii confera statutul de regiune Germana bogata.

In  mod evident, ceea ce ma intereseaza pe mine cel mai mult este aspectul gastronomic. Asa ca in cele ce urmeaza o sa va prezint cateva informatii despre specialitatile bavareze..

Una dintre principalele caracteristici alte produselor original bavareze este ca acestea provin din regiuni bavareze specifice, locuri unde traditia culinara este la mare cinste. Multe specialitati sunt raspandite astazi in intreaga Bavarie cunoscandu-li-se regiunea, uneori chiar si locul de origine.

Exista mai mult de 200 de specialitati bavareze tipic regionale care sunt incluse in banca de date a specialitatilor bavareze. Pentru ca un produs regional sa fie inclus in aceasta banca de date acesta trebuie sa indeplineasca cateva cerinte:

  • Specialitatea trebuie sa fie produsa/cultivata de cel putin 50 de ani in regiunea respectiva
  • Trebuie sa aiba o istorie care sa consemneze o stransa legatura a produsului cu regiunea de producere, respectiv de prelucrare
  • Consumatorul trebuie sa aprecieze produsul ca tipic bavarez, respectiv tipic pentru o regiune din Bavaria.

Produsele bavareze pot fi usor de identificat dupa marca de calitate “BY” aplicata pe fiecare ambalaj.

Bavaria - Taramul Specialitatilor

Unele dintre cele mai cunoscute produse bavareze sunt laptele si produsele lactate. Acestea si-au castigat adepti atat in Bavaria, cat si in intreaga lume datorita gustului excelent si a calitatii desebite. Paleta de produse cuprinde lapte, unt, smantana, iaurt, chefir, branza proaspata si specialitati de branza.  Productia de lapte reprezinta una dintre cele mai importante surse de venit pentru agricultorii bavarezi.

Bavaria - Taramul Specialitatilor

Si cum sunt o impatimita a delicateselor si specialitatilor de branza, va prezint in cele ce urmeaza unele dintre cele mai faimoase specilitti de branza bavareze:

  • Emmental si Emmental de Allgäu – specialitate de branza tare, cu aroma usor picanta si note dulci, fructate sau chiar intepatoare in cazurile foarte maturate. Emmentalul de Allgäu, ,,Regele branzeturilor montane”, este o marca geografica de origine protejata la nivel de UE, necesitand ca laptele sa provina din Alpii din Allgäu si sa fie prelucrat acolo.
  • Branza montana si branza montana de Allgäu – o branza tare aromat-picanta cu coaja dungat inchisa, care dupa o maturare mai lunga de 3 luni, capata un gust de nuca. Are miezul uniform si prezinta gauri singulare de marimea mazarei. Branza montana de Allgäu, denumita si ,, fratele mic al lui Emmentaler”, este de asemenea o marca geografica, de origine, protejata la nivel de UE.
  • Cambozola – specialitate de branza bavareza, produsa in regiunea Allgau la inceputul anilor 1970 de catre Kaserei Champignon, cu o textura cremoasa, aroma puternica, cu note de nuci, usor dulceaga. Este o incrucisarea dintre Camembert si Gorgonzola, de unde provine si numele. La exterior este clar vizibil mucegaiul gri iar, la interior, sunt insertii de mucegai albastru.
  • Camembert si Brie – sunt specialitati de branza acoperite cu mucegai alb, cu un gust placut si aromat, care, odata cu inaintarea in maturare devine mai picant. Cu origini frantuzesti, Camembert se bazeaza in Germania pe o traditie de secole si este ingredientul de baza pentru o delicatesa de branza bavareza, Obazda.

 

Bavaria - Taramul Specialitatilor

  • Branza bavareza cu mucegai nobil –  specialitate de branza semitare, feliabila, cu miez deschis la culoare, strabatut de vinisoare albastre sau verzi de mucegai, care se produce in Bavaria inca din 1927. Branza bavareza cu mucegai nobil este picanta pana la foarte  picanta ca gust.
  • Bavaria blu – specialitate de branza cu mucegai albastru la interior si alb la exterior, cu o textura cremoasa si arome bogate si intense, produsa de Bergader din 1972. Este realizata in intregime manual, fara aditivi sau conservanti, din lapte de vaca pasteurizat de cea mai inalta calitate.

 

Si daca m-am tot delectat cu minunatele specialitati de branza bavareze, mi s-a facut o sete teribila si nu pot sa propun decat sa savuram berile legendare ale Bavariei!

 

Bavaria - Taramul Specialitatilor

 

 

Berea bavareza este unica in lume! Iti învioreaza trupul, îti anima spiritul si îti mângâie sufletul: berea este simbolul Bavariei si stimuleaza pofta de viata !

Nu mai putin de 4000 de specialitati sunt produse in toate berariile din Bavaria. Cel putin 90% din berariile din Bavaria sunt berarii artizanale cu traditie indelungata. Aceste berarii sunt afaceri de familie si au intotdeauna un maestru berar care se asigura ca traditia este dusa mai departe.

Faptul ca berarii bavarezi se descurca fara adaosuri ca mijloace de conservare, stabilizatori de spuma, amplificatori de gust, coloranti si alte substante, o datoreaza Ordonantei de puritate, care este valabila pentru berile bavareze de la 1516. Conform acesteia berea nu are voie sa fie alcatuita din altceva decat ingredientele clasice: apa, malt, hamei si drojdie.

 

 

 

 

„Berea bavareza“ este protejata la nivel european!

Din 2001 Uniunea Europeana a inscris berea bavareza ca marca geografica protejata. Ca si “bere bavareza” poate fi denumita exclusiv berea care a fost produsa in Bavaria dupa cea mai severa ordonanta bavareza de puritate a berii.

Cu aceasta garantie de calitate neutru supravegheata, UE vrea sa stimuleze specialitatile tipic regionale, care implica modalitati traditionale de producere, sa protejeze numele de produs fata de abuz si contrafacere si sa dea consumatorului un reper de orientare.

 

Bavaria - Taramul Specialitatilor

Exista in jur de 30 de sortimente de bere in Bavaria, de la bere light pana la bere alba nefiltrata.

O sa va dau cateva detalii despre doua dintre tipurile de bere preferate mie:

  • Berea Lager/Hell este asa numita “bere plina”. Majoritatea berilor bavareze se pot incadra ca beri lager. Aceasta denumire include toate berile cu un continut original de must de la 11% pana la mai putin de 16%. Lagerul bavarez, un soi de bere cu fermentatie joasa, este fabricat exclusiv din malt de orz in conformitate cu reglementarile Legii puritatii. Drojdia din berea lager se aduna la baza mixurii de bere (nu la suprafata) si de aceea este cunoscuta ca drojdie de baza. Drojdia din berea lager fermenteaza la temperaturi mai reduse si de aceea berea lager tinde sa fie mai slaba, mai deschisa la culoare si are gustul mai aspru.

Bavaria - Taramul Specialitatilor

  • Weissbier este o bere clasica bavareza de grau cu o fermentatie superioara si caracterizata printr-o spuma delicata, cu aspect tulbure. Este rezultatul unei proportii mai mari de grau si a unei mici cantitati de malt de orz utilizate in productia sa. Berile albe au in mod tipic un gust pregnant de malt usor amar si, desi erau in mod traditional fermentate direct in sticla, acesta practica a devenit rara in prezent. Cu toate acestea, berile albe contemporane isi mentin caracterele legate de gustul usor si textura aproape cremoasa. Drojdia lasa falsa impresie ca berea contine banane si cuisoare. Acest tip de bere este de un galben-auriu deschis si uimitor de revigoranta.

Sper ca ati gasit interesante informatiile culese de mine si ca veti incerca si voi produsele bavareze.

Toate cele bune!

Beer at Oktoberfest in Munich, Germany

 

 

Powered by WPeMatico

Articole similare

Sus
%d blogeri au apreciat: