Esti aici
Acasa => Lifestyle => Beauty => 18 secrete ale vopsirii părului

18 secrete ale vopsirii părului

Vrei ca părul tău să capete o culoare intensă şi durabilă? Nimic mai simplu! Iată ce e de făcut înainte de vopsire dacă alegi să faci asta singură.

Vopsitul părului este o artă. Hair-stiliştii şi vopselele profesionale fac diferenţa. Însă şi cu vopselele din comerţ, mai ales că în ultimul timp formulele lor devin din ce în ce mai prietenoase cu podoaba capilară, poţi obține rezultate optime dacă ai grijă la câteva detalii importante pentru sănătatea părului, astfel ca procesul de colorare să nu-l afecteze în niciun fel.

1 Prima regulă este ca părul să nu fie proaspăt spălat. Pare straniu, însă grăsimea va apăra atât scalpul, cât şi părul de deshidratare! El trebuie să fie nespălat de cel puţin trei zile înainte de vopsire. Nimeni nu spune că vopsirea nu va avea un rezultat bun altfel, însă e bine să ne gândim şi la integritatea scalpului.

2 Înainte cu câteva zile să-ţi vopseşti părul, aplică un tratament de îngrijire intens, o mască hidratantă sau măcar un balsam, numai pe lungime, apoi doar clăteşte. În felul acesta, firul e protejat în timpul vopsirii împotriva uscării, pigmentul este absorbit cu ușurință, cuticulele se vor închide imediat după vopsire, iar culoare va fi sigilată în interiorul cuticulelor mult mai mult timp. În plus, un păr deshidratat tinde să absoarbă mai multă culoare şi astfel va fi mai închis decât nuanţa dorită.

3 Dacă ai fire albe, prepară ¼ din vopsea şi întinde-o pe zonele cu mult păr cărunt, las-o zece minute să acţioneze şi abia apoi aplică pe tot părul.

4 Când te vopseşti pentru prima dată, aplică vopseaua mai întâi pe lungimea părului, iar după zece minute, şi la rădăcină.

5 Când trebuie să vopseşti doar rădăcinile, aplică vopseaua mai întâi pe acestea, las-o să acţioneze 20 de minute şi apoi aplică vopseaua pe restul părului, uniform, pentru încă zece minute.

6 Întotdeauna, lasă vopseaua să acţioneze mai puţin decât scrie în prospect când te vopseşti în aceeaşi nuanţă şi exact timpul indicat când vrei să decolorezi sau să închizi nuanţa părului cu un ton sau două.

7 Protejează pielea de vopsea aplicând o cremă grasă pe conturul părului şi mai ales pe urechi. Lămâia, spirtul sau şerveţelele speciale te ajută să îndepărtezi petele, însă epiderma va avea de suferit şi stă în puterea ta să eviţi această suferinţă.

8 Dacă nu ai găsit nicio nuanţă care să-ţi placă şi vrei să combini, eşti liberă să creezi propria culoare din amestecul a 2-3 nuanţe. Sigura condiţie este ca toate nuanţele să fie de la acelaşi brand.

9 Rezistența culorii ţine foarte mult de felul cum îţi îngrijeşti părul după colorare, respectiv cât de bine va fi hidratat. Cu cât cuticulele sunt mai bine închise, cu atât culoarea se va degrada mai greu, iar părul va fi mai strălucitor.

10 Vopselele cu amoniac nu sunt mai nocive decât cele fără acest ingredient. Diferenţa constă în miros. Pentru a deschide cuticula ca pigmentul să intre, orice vopsea are nevoie de un agent şi unul dintre aceştia este amoniacul. El este mai degrabă un produs alergen decât unul agresiv pentru păr. Vopselele pe care le poţi considera prietenoase sunt cele care au la bază ulei. Uleiul, prin presiunea pe care o exercită asupra cuticulei, determină deschiderea ei şi pătrunderea culorii.

11 Unele vopsele tind să se estompeze mai repede decât altele. Acest lucru se întâmplă din cauza dimensiunii mari a moleculei, cea ce o face să pătrundă mai greu în interiorul firului, dar şi să rămână mai mult timp acolo, așa cum se întâmplă în cazul nuanţelor de roşcat.

12 După colorare, aşteaptă cel puţin două zile până să-ţi speli părul şi alege un şampon fără sulfaţi. Aceştia sunt principalii răspunzători de uscarea părului, iar un păr uscat va pierde culoarea cu mai multă ușurință.

13 Dacă te vopseşti într-o culoare deschisă, începe aplicarea de la ceafă spre faţă. Creştetul este o zonă mai intens circulată, așadar mai caldă, iar părul se deschide mai repede faţă de cel de la ceafă. Pentru a obţine o culoare uniformă, se recomandă aplicarea acestei strategii.

14 Când culorile alese sunt mai închise, vopsirea se face din faţă către spate.

15 Foloseşte şampon şi balsam pentru păr vopsit. Alte produse vor exercita o acţiune minimă asupra părului tău, întrucât un păr vopsit se comportă diferit față de părul natural.

16 Vitaminele sunt un alt element-cheie pentru păstrarea culorii după vopsire, dar şi a strălucirii părului. Vitamina C menţine foliculii părului sănătoşi, îi face să absoarbă mai mult fier. Biotina, o vitamină B esenţială, întăreşte structura firului şi rădăcina acestuia. O găseşti din belşug în somon, morcovi, gălbenuşuri şi sardine.

17 Nu colora părul prea des. Se recomandă o nouă colorare la 3-5 săptămâni şi numai la rădăcină, după prima colorare.

18 Soluţia de permanent, deşi are un miros mai plăcut decât acum 20 de ani, are o acţiune puternică asupra părului şi e normal având în vedere efectul ei de durată. E bine ca după un astfel de tratament să nu mai supui părul şi la un alt supliciu, cum ar fi coloratul, care şi el usucă, într-o mică măsură, e adevărat, dar usucă. Ba mai mult e bine ca permanentul să fie făcut pe părul ceva mai lung şi apoi tuns în forma dorită pentru a îndepărta vârfurile care se pot usca excesiv. Între permant şi vopsit trebuie să laşi cel puţin o săptămână.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr12/30.03.2017
Autor: Luminița Tăbăran
Sursa foto: 123RF

Articolul 18 secrete ale vopsirii părului este un articol original Femeia.ro. Copyright 2015 Burda Media Bucuresti. Orice reproducere partiala sau integrala este interzisa fara acordul scris al Burda Media Bucuresti.

Powered by WPeMatico

Articole similare

Sus
%d blogeri au apreciat: